Recreacup voor basis 1, 2 en 3

De inschrijvingen voor de Recreacup zijn afgelopen. Wie zich inschreef, ontvangt binnenkort een mail met verdere info.

Op zaterdag 26 en zondag 27 november gaat de Recreacup door in Nevele. Dit is een individuele wedstrijd voor recreanten, georganiseerd door de Belgische Rope Skipping Federatie (BRSF). De nadruk ligt op plezier, maar de springers willen natuurlijk ook zo veel mogelijk punten verzamelen.

Er zijn 8 proeven waarbij de springer gedurende 30 seconden de opgelegde skill zo vaak mogelijk probeert uit te voeren. Zes oefeningen zijn op voorhand gekend. Op de dag zelf worden daar nog 2 verrassingsproeven aan toegevoegd.

Er zijn 5 leeftijdscategorieën, verdeeld over 2 namiddagen. Wie alle skills van zijn/haar leeftijd beheerst (zie verder), mag deelnemen aan de Recreacup. Deelname kost 5 euro, op de dag zelf te betalen aan de begeleidende trainers. Klik hier om in te schrijven. Dit kan ten laatste op maandag 14 november.

 • 2008-2009: Mini's 1 --> zaterdagnamiddag
 • 2006-2007: Mini's 2 --> zaterdagnamiddag
 • 2003-2005: Beloften --> zondagnamiddag
 • 2000-2002: Junioren --> zondagnamiddag
 • 1999 of vroeger: Senioren --> zondagnamiddag

Zijn er nog vragen over de praktische kant van deze namiddag, over de opdrachten of de haalbaarheid ervan, spreek hier dan gerust de trainer over aan. 

Proeven

Hier vind je alle proefjes van de Recreacup met onderaan de uitleg. Klik hier voor de youtube video waarin de verschillende proeven worden voorgetoond.

Mini 1 (2008-2009) op zaterdag 26/11

 1. Speed
 2. Wrap
 3. Twin speed step
 4. Verrassingsproef 1
 5. Doubles
 6. Grasmaaier
 7. Caboose
 8. Verrassingsproef 2

Mini 2 (2006-2007) op zaterdag 26/11

 1. Speed
 2. Wrap to cross
 3. Twin speed step achterwaarts
 4. Verrassingsproef 1
 5. Doubles
 6. Grasmaaier
 7. Caboose
 8. Verrassingsproef 2

Beloften (2003-2005) op zondag 27/11

 1. Speed
 2. Mad dog
 3. Crossed side straddle
 4. Verrassingsproef 1
 5. Doubles
 6. TS
 7. Doubles AW
 8. Verrassingsproef 2

Junioren (2000-2002) op zondag 27/11

 1. Speed
 2. Mad dog with criss cross
 3. Crossed side straddle AW
 4. Verrassingsproef 1
 5. Doubles
 6. TS
 7. Triples
 8. Verrassingsproef 2

Senioren (1999 of vroeger) op zondag 27/11

 1. Speed
 2. Mad dog with criss cross
 3. Crossed side straddle AW
 4. Verrassingsproef 1
 5. Doubles
 6. TS
 7. Triples
 8. Verrassingsproef 2

 

De uitleg van alle skills

Speed: hierbij moet afwisselend de rechtervoet en de linkervoet de grond raken, waarbij er telkens 1 rotatie van het touw heeft plaatsgevonden. Bij deze proef wordt enkel de rechtervoet geteld.

Wrap: Strek één arm zijwaarts uit en draai het touw voorwaarts over de arm. Breng daarna de arm naar de andere kant en draai het touw af om nadien één maal voorwaarts over het touw te springen.

Wrap to cross: Idem wrap, maar bij het springen over het touw dient men de armen te kruisen.

Mad dog: Hierbij voert men halve draai uit om achterwaarts over het touw te springen. Na de achterwaartse sprong draait men terug naar voorwaarts (niet verder doordraaien dus) en springt men 1x voorwaarts. Voor iedere mad dog krijgt men 1 punt, maar men is wel verplicht steeds afwisselend naar links en naar rechts te draaien.

Mad dog with criss cross: Idem mad dog, maar de armen moeten bij elke sprong over het touw gekruist zijn (zowel bij de voorwaartse als bij de achterwaartse sprongen).

Twin speed step: Spring steeds afwisselend 2x op de rechtervoet en 2x op de linkervoet over het touw. Voor elke voetwissel (dus iedere 2 sprongen) krijgt men 1 punt!

Twin speed step AW: idem twin speed step, maar het touw draait achterwaarts.

Crossed side straddle: De voeten worden zijwaarts gespreid en gesloten (minstens schouderbreedte) terwijl de armen ten allen tijde gekruist blijven.

Crossed side straddle AW: Idem crossed side straddle, maar het touw draait achterwaarts.

Double unders: Hierbij dient het touw 2 rotaties te maken tijdens dezelfde sprong. Iedere geslaagde double under sprong wordt geteld.

Grasmaaier: Neem beide handvaten in één hand. Draai het touw in een cirkelbeweging rond naast je voeten terwijl je met beide voeten samen over het touw springt.

T.S.: Beide armen kruisen op de rug. Het is niet toegestaan in T.S. te blijven springen. De armen moeten dus na elke T.S. opnieuw geopend worden.

Caboose: Steek de armen gekruist langs voor tussen de benen, draai het touw rond het lichtaam en spring (of stap) over het touw. Haal het touw vervolgens langs voor van tussen de benen en maak een halve draai alvorens een nieuwe caboose te starten.

Double under achterwaarts: Hierbij dient het touw 2 achterwaartse rotaties te maken tijdens dezelfde sprong.

Triple under: Hierbij dient het touw 3 rotaties te maken tijdens dezelfde sprong.